Nut AED

Wat is het nut van een AED (defibrillator)?

Een Automatische Externe Defibrillator is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij een persoon met een plotselinge hartstilstand, waarmee op een geautomatiseerde manier een elektrische schok kan worden toegediend, met als doel het hart weer in een normaal ritme te brengen.

Dagelijks worden in ons land ruim 44 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. Als niet direct wordt ingegrepen staat één ding vast: het slachtoffer overlijdt. In veel gevallen van hartstilstand trekt het hart ongecontroleerd samen ten gevolge van een elektrische chaos. Dit wordt kamerfibrilleren genoemd.

Dit is voor 80% het geval bij personen die plotseling in elkaar zakken. De enige effectieve behandeling  van kamerfibrilleren is het geven van een stroomstoot, ook wel “defibrilleren”genoemd.

De kans op succes daalt met bijna 10% per minuut bij uitstel van deze behandeling. Daarom is het zo belangrijk dat slachtoffers met een hartstilstand zo snel mogelijk gedefibrilleerd worden. Dat kan alleen maar als ook anderen dan artsen en verpleegkundigen getraind worden. Het gebruik van de AED maakt dit mogelijk.
Tijdens de opleiding AED (deelnemers dienen in het bezit te zijn van een geldig reanimatie-diploma) leert men het veilig en effectief inzetten van de AED.

Met de AED kunnen gediplomeerde EHBO-ers en mensen met alleen reanimatie opleiding aangevuld met een AED opleiding meteen met dit apparaat aan de slag. Het apparaat is 100% veilig en betrouwbaar. Met een AED in de buurt kan (moet) men gelijk in actie komen en kunnen anderen hulp inschakelen door 112 te bellen. Hierdoor wint men kostbare minuten.

Bron: Website Kloppend hart voor Lingewaard